fbpx

6 Tips voor een goede start na je vakantie

Back to work

Tijdens je vakantie heerlijk gerelaxed op een parelwit strand in Griekenland, genoten van een lekkere cocktail in het zonnetje van Spanje of lekker genoten van een bord pasta in Italië? Na je vakantie is het dan toch echt weer tijd om te beginnen met werken. Het grootste deel van de werknemers voelt zich herboren en gaat vol nieuwe energie en plannen weer naar werk, maar het andere deel heeft er totaal geen zin. Hoe zorg je ervoor dat je na je vakantie kunt beginnen met een leeg hoofd en een schone lei?

 

1. Rond alles voor je vakantie goed af

Zorg ervoor dat je voordat je op vakantie gaat, alles op werk goed afrond. Goed je collega’s bijpraten met wat de hoogste prioriteit heeft als je weg bent. Maak desnoods een overdrachtsdocument of mail, zodat het duidelijk is wat er afgerond moet worden tijdens jouw vakantie. Dan kun je met een gerust hart op vakantie gaan!

 

Om echt te kunnen genieten op je vakantie is het prettig om al je notificaties uit te zetten. Geen meldingen van inkomende mailtjes, Slack mentions enzovoort zodat je echt kunt relaxen. Stel een out-of-office bericht in, waarin staat dat je er even niet bent maar terug bent op [insert datum van terugkomst]. Met deze datum kan je ook een beetje smokkelen. Zet deze een dag (of twee) later dan je werkelijke terugkomst op werk, dan heb je nog even een werkdagje om rustig alles weer op te pakken en je bij te laten praten.

 

Van werk naar het strand - vakantietijd

 

2. Zorg ervoor dat je uitgerust begint

Soms kom je juist vermoeider terug van vakantie als voordat je op vakantie ging. Wel een heerlijke vakantie gehad, maar toch eigenlijk net iets te veel gedaan. Het kan dan enorm prettig zijn om een dag of een paar dagen voordat je weer aan het werk gaat, echt rust in te plannen. Een lekker dagje aan het zwembad, op het strand of op de bank hangen kan wonderen doen. Zorg er natuurlijk voor dat je weer fris en fruitig kan starten door op tijd naar bed te gaan.

 

Het kan helpen om alvast een paar dagen voor je weer begint met werken je wekker te zetten. Dit kan je op de tijd dat je op moet staan voor een werkdag doen, maar dit hoeft niet. Je kan ook puur je wekker zetten, zodat je alvast kan wennen aan het geluid (en dan ook natuurlijk uit bed stapt).

 

3. Begin niet direct met een volle werkweek

Een andere tip is om je werkweek niet direct op maandag te beginnen of juist te kiezen voor vrijdag vrij (voor een extra lang weekendje). Dan heb je niet gelijk een volle werkweek en kan je weer even wennen aan het werkleven.

 

4. Goede voornemens

Heb je tijdens je vakantie goede voornemens bedacht? Vaak vallen mensen na enkele weken weer in hun oude vertrouwde routine, maar hou je hieraan. Je hebt tijdens je vakantie genoeg tijd om na te denken over je carrière. Wat zou je graag veranderd willen zien? Misschien wil je wel gaan voor een promotie, wil je minder vaak overwerken, vaker een weekendje weg of een nieuwe skill ontwikkelen. Schrijf je plannen op en maak een stappenplan zodat jij vol voor je voorgenomen plannen kunt gaan!

 

Werken op het strand

 

5. Vermijd multitasken

Na je vakantie komen er veel dingen op je af. Collega’s die je aanschieten, klanten die dingen willen weten, inkomende mailtjes en telefoontjes. Na je vakantie kan het soms overweldigend zijn om terug op werk te zijn, waardoor je alles tegelijkertijd wilt gaan doen. Maar multitasking is niet de oplossing, onze hersenen zijn ingesteld om zich te concentreren op één taak tegelijkertijd. Door te schakelen tussen taken verspil je energie en voer je je taken minder effectief uit, waardoor je verminderd werk levert en ook eerder fouten maakt. Dus houd je hoofd koel en maak een to-do lijst van de taken die gedaan moeten worden. 

 

Hierbij kan het handig zijn om te informeren naar de laatste ontwikkelingen die je in jouw vakantie hebt gemist en wat er de komende dagen de meeste aandacht nodig heeft. Door deze korte samenvatting kun jij direct weer goed aan de slag!

 

6. Overvolle mailbox

Je kunt al snel je Spaans benauwd voelen als je denkt aan je overvolle mailbox die na je vakantie op je te wachten staat. Toch is je mail checken het beste om als eerste aan te pakken. Begin met het doorlopen van je mailbox, ga na welke mails urgent zijn en welke mails nog een paar dagen kunnen wachten. Daarbij is het ook vaak het geval dat je beter bij je nieuwste mails kan beginnen, aangezien dingen vaak alweer opgelost zijn tijdens de tijd dat je op vakantie was.

 

Maak in je mailbox verschillende mapjes aan en categoriseer je mails hierin, zoals een mapje genaamd ‘urgent’. Op deze manier zorg je voor meer overzicht in je mailbox en ook voor rust in je hoofd. En vergeet niet direct de mails die weg kunnen te verwijderen.

 

Welcome back to work!

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips. En als het dan weer tijd is om te beginnen met werk: zonnebril af, computerbril op!


Let’s get back to work. Wij wensen je veel succes op werk!

 

 

 

Relevante artikelen

Gratis Quickscan
Wil je ook een boost geven aan jouw website?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Contact boost yourtraffic
Ontvang de Google Ads Checklist
Ontvang de UTM voorbeelden
Ontvang de SEO Infographic
Ontvang de gratis inhaakkalender
Ik ga voor Starter!
Chat openen
Snel in contact met onze specialisten!
Hallo,
Hoe kunnen wij je helpen om je bedrijf te laten groeien?