fbpx

CPC vs. PPC: De cruciale verschillen in online marketing

CPC VS PPC

In de wereld van online marketing zijn er talloze termen die marketeers moeten begrijpen om succesvolle campagnes te kunnen voeren. Twee van de meest gebruikte en verwarrende termen zijn CPC (Cost-Per-Click) en PPC (Pay-Per-Click). Hoewel ze op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, hebben ze significante verschillen die van invloed kunnen zijn op de effectiviteit van jouw marketingstrategie. In deze blog gaan we dieper in op deze termen, hun betekenis, en de belangrijkste verschillen.

 

Wat is CPC?

CPC, oftewel Cost-Per-Click, is een meeteenheid die wordt gebruikt om de kosten van online advertenties te meten. Het is een van de meest voorkomende prijsmodellen in digitale marketing. Bij CPC betaalt de adverteerder elke keer dat een gebruiker op de advertentie klikt. Of de gebruiker daarna converteert of niet maakt geen verschil in de kosten. Met andere woorden, de adverteerder betaalt voor het aantal klikken dat de advertentie genereert, ongeacht de uiteindelijke acties van de bezoeker op de website.

CPC is vooral populair in zoekmachineadvertenties, zoals die van Google Ads, waarbij adverteerders bieden op specifieke zoekwoorden om hun advertenties te laten verschijnen wanneer gebruikers naar die zoekwoorden zoeken. De adverteerder stelt een maximaal bodbedrag in voor elk zoekwoord, en elke keer dat iemand op de advertentie klikt, wordt het bedrag van het bod in rekening gebracht.

 

Wat is PPC?

PPC, of Pay-Per-Click, is een overkoepelende term die verwijst naar elk advertentiemodel waarbij adverteerders betalen op basis van het aantal klikken op hun advertenties. Het omvat dus ook het CPC-model. PPC kan echter ook andere prijsmodellen omvatten, zoals Cost Per Mille (CPM), waarbij adverteerders betalen per 1000 vertoningen van hun advertentie, ongeacht of er wordt geklikt of niet.

Met andere woorden, CPC is een subset van PPC, omdat het specifiek verwijst naar het betalen per klik, terwijl PPC een bredere term is die betrekking heeft op verschillende prijsmodellen waarbij betaling plaatsvindt op basis van acties zoals klikken of vertoningen.

 

Belangrijkste verschillen tussen CPC en PPC

Definitie en toepassing

 

Het belangrijkste verschil tussen CPC en PPC is dat CPC een specifiek type PPC is. CPC meet de kosten per klik op een advertentie, terwijl PPC een overkoepelende term is die alle prijsmodellen omvat waarbij adverteerders betalen op basis van acties zoals klikken of vertoningen.

 

Betalingsmodel

 

Bij CPC betaalt de adverteerder alleen wanneer een gebruiker daadwerkelijk op de advertentie klikt, ongeacht het aantal vertoningen. Bij PPC kan de adverteerder betalen op basis van verschillende acties, zoals klikken of vertoningen.

 

Focus op kwaliteit

 

CPC is vaak gericht op het krijgen van zoveel mogelijk klikken binnen het beschikbare budget. Dit kan leiden tot meer verkeer, maar niet altijd tot de gewenste conversies. Bij PPC kunnen adverteerders zich meer richten op kwaliteitsverkeer, omdat ze de optie hebben om te betalen op basis van vertoningen. Dit kan helpen om naamsbekendheid en merkbetrokkenheid te vergroten.

 

Kostenbeheersing

 

Het gebruik van CPC biedt meer controle over de kosten, omdat adverteerders alleen betalen voor daadwerkelijke klikken. PPC-modellen die betaling op basis van vertoningen omvatten, kunnen minder voorspelbaar zijn en adverteerders kunnen meer kosten maken zonder directe klikken.

 

Platformgebruik

 

CPC wordt vaak gebruikt in zoekmachineadvertenties, waar adverteerders concurreren op specifieke zoekwoorden. PPC kan ook worden toegepast op andere digitale advertentieplatforms, zoals sociale media, waar adverteerders betalen op basis van klikken of vertoningen.

Conclusie

Hoewel CPC en PPC vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het twee verschillende concepten in de wereld van online marketing. CPC is slechts een specifiek prijsmodel binnen het bredere spectrum van PPC. Het is belangrijk voor marketeers om de verschillen te begrijpen en de juiste strategie te kiezen op basis van hun marketingdoelen en budgettaire overwegingen. Voor adverteerders die op zoek zijn naar directe klikken en gecontroleerde kosten, kan CPC de beste keuze zijn, terwijl PPC in het algemeen een breder scala aan marketingdoelstellingen kan ondersteunen door betaling op basis van verschillende acties. Het is essentieel om de unieke kenmerken van elk model te begrijpen en ze verstandig toe te passen om een succesvolle online marketingcampagne te voeren.

Relevante artikelen

Gratis Quickscan
Wil je ook een boost geven aan jouw website?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Contact boost yourtraffic
Ontvang de Google Ads Checklist
Ontvang de UTM voorbeelden
Ontvang de SEO Infographic
Ontvang de gratis inhaakkalender
Ik ga voor Starter!
Chat openen
Snel in contact met onze specialisten!
Hallo,
Hoe kunnen wij je helpen om je bedrijf te laten groeien?