Facebook is negentien jaar geleden, op vier februari 2004, opgericht door Mark Zuckerberg. De website begon als een contact website waar Harvard-studenten elkaar berichtjes stuurden en aantekeningen deelden. De site, die eerst thefacebook.com heette, was een groot succes onder deze studenten met als gevolg dat de website ook voor andere universiteiten beschikbaar gemaakt werd. In de zomer van 2004 werd TheFacebook een bedrijf en veranderde de naam naar Facebook. Over de jaren groeide het platform van een website voor studenten uiteindelijk uit naar de Facebook die we nu kennen.
In de negentien jaar dat Facebook bestaat heeft het bedrijf veel ontwikkelingen doorgemaakt. Hieronder een aantal memorabele punten voor het Facebook platform:
De belangrijkste personen in het ontwikkelen van Facebook zijn Mark Zuckerberg, Andrew McCollum, Eduardo Saverin, Chris Hughes en Dustin Moskovitz. Deze vijf hebben in hun studententijd de eerste versies van Facebook gecreëerd. Echter is Mark Zuckerberg tegenwoordig de CEO en het gezicht van Facebook.
Op Facebook is een aantal forums ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar vermiste personen of mensen die ze missen. Door deze forums op Facebook krijgen mensen de kans om weer in contact te komen met oude bekenden, familieleden en worden vermiste personen gevonden door het plaatsen van foto’s en informatie.Â
In tegenstelling tot de positieve effecten van Facebook zijn er ook negatieve gebeurtenissen geweest in de geschiedenis van het bedrijf. Het Cambridge Analytica schandaal heeft de meeste impact gehad. Het Britse databedrijf verwierf jarenlang data van de gebruikers van Facebook om zo gebruikersprofielen te maken. Deze profielen werden niet alleen verzameld zonder dat de gebruikers dat wisten maar ook gebruikt om de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen in 2016 te beïnvloeden.
Facebook had in 2018 in Nederland qua gebruikers zijn piek behaald. De piek bestond uit bijna elf miljoen gebruikers. Na 2018 daalde het aantal tot 10,3 miljoen gebruikers in 2022. Vooral het gebruik onder jongeren is sterk verminderd.Â
Het gebruikersaantal van Facebook wereldwijd ligt bijna op drie miljard. Hoewel het aantal gebruikers wereldwijd nog altijd toeneemt, is het een afnemende stijging.
Facebook telt over de hele wereld meer dan 70.000 personeelsleden. Het team van Facebook bestaat onder andere uit engineers, researchers en designers.
Meta heeft in 2022 11.000 van hun 87.000 werknemers moeten ontslaan vanwege de teleurstellende inkomsten van hun advertenties en de concurrentie van onder andere TikTok.
De omzet van het moederbedrijf van Facebook, Meta is in het derde kwartaal van 2022 voor het eerst in achttien jaar gedaald. Dit komt door de afnemende advertentiemarkt. De omzet van het derde kwartaal van 2022 bedraagt ongeveer 27 miljard dollar. Dit bedrag is vier procent gedaald vergeleken met het derde kwartaal van 2021.
Mark Zuckerberg heeft grootse plannen voor Facebook. De naam van het bedrijf Facebook heeft hij veranderd in Meta wat ‘verder gaan’ betekent. Ook heeft Facebook in hun toekomstplannen de Metaverse staan. Een Virtual Reality platform waarin je kan werken, mensen ontmoeten en shoppen. Kortom, leven in een online wereld.