fbpx
MediaTrend Logo

Google Search: Zoekwoorden en -typen

Zoekopdracht

Waarschijnlijk wil je het liefst zo snel mogelijk een campagne voor jouw bedrijf online zetten. Maar voordat je deze live kan zetten, moet je zoekwoorden opgeven. Voor beginnende adverteerders is het nog niet helemaal duidelijk wat de verschillende zoektypen zijn binnen Google Ads. In dit artikel  worden de verschillende typen zoekwoorden in Google Search beschreven en uitgelegd. Lees snel verder!

 

Dit artikel is deel van een reeks artikelen over Google Search. Lees hier het hoofdartikel en bekijk de inhoudsopgave voor de andere onderwerpen.

 

Beheer welke zoekopdrachten jouw Google Search advertenties oproepen

Zoekwoorden zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw advertenties weergegeven worden aan jouw potentiële klanten. Het is dus van belang om goede zoekwoorden in te stellen, anders loop je het gevaar dat je advertenties getoond worden aan gebruikers die helemaal niet op zoek zijn naar jouw product of dienst.

 

Hoe maak je een zoekwoordenlijst?

Stap 1: Denk als jouw klant.

Stem jouw zoekwoorden af op wat jouw klanten zouden kunnen gebruiken wanneer ze zoeken naar jouw producten of diensten. Dit wordt keyword targeting genoemd. 

 

Stap 2: Denk aan jouw zakelijke doelstellingen.

Wil je dat meer mensen jouw website bezoeken of wil je klanten bereiken die klaar staan om tot een aankoop over te gaan? 

 

 

Google search

 

Verschillende zoektypen in Google

Google maakt onderscheid tussen vier verschillende zoektypen:

  • Brede zoekwoorden
  • Woordgroepen
  • Exacte zoekwoorden
  • Negatieve zoekwoorden (ook wel uitsluitingszoekwoorden genoemd)

 

Hoe kun je een breed publiek bereiken?

Brede zoekwoorden (broad match)

Een breed zoekwoord is het ‘gevaarlijkst’ om te gebruiken. De adverteerder heeft namelijk vaak niet door dat hij/zij breed adverteert. Deze zoekwoorden worden zonder speciale tekens toegevoegd. 

 

Voorbeeld:

Je adverteert op het zoekwoord online marketing bureau Alkmaar. Dan wordt jouw advertentie getriggerd door veel zoektermen waarvan de zoekmachine vindt dat ze in verband staan met je zoekterm. Zoektermen die jouw advertentie triggert zijn dan bijvoorbeeld: reclamebureau Alkmaar en offline marketing bureau Alkmaar.

 

Hoe kun je een verkleind publiek bereiken?

Woordgroepen (phrase match)

Wanneer je aanhalingstekens voor en na een zoekwoord plaatst verandert deze in een woordgroep. Jouw advertenties verschijnen dan alleen als de zoekwoorden binnen de aanhalingstekens of nauwe varianties daarvan overeenkomen met de zoekopdracht van een potentiële klant. 

 

Voorbeeld:

Je adverteert op het zoekwoord “marketing bureau alkmaar”. Dan wordt jouw advertentie getriggerd door zoektermen als: digitaal marketing bureau Alkmaar en omgeving.

 

Note: Maak(te) je gebruik van gemodificeerde brede zoekwoorden? Deze zijn sinds juli 2021 overgegaan in woordgroepen, degenen die je al gebruikt in jouw campagnes blijven gewoon staan. Ze werken automatisch zoals woordgroepen, je hoeft dus zelf niets aan te passen. Je kunt alleen geen nieuwe gemodificeerde brede zoekwoorden toevoegen.

 

Exact zoekwoorden (Keyword match type)

Exacte zoekwoorden zijn de meest specifieke vorm van zoektypen. Wanneer je haakjes rond de zoekwoorden plaatst verandert deze in een exact zoekwoord. Er mogen hierbij geen extra woorden voor of na het zoekwoord staan. 

 

Voorbeeld: 

Je adverteert op het zoekwoord [online marketing bureau Alkmaar]. Dan wordt jouw advertentie getriggerd door de zoekterm online marketing bureau Alkmaar.

 

tabel zoekwoorden

 

Hoe kun je zoekwoordopties gebruiken zodat advertenties niet verschijnen bij de verkeerde zoekopdrachten?

Negatieve zoekwoorden of uitsluitingszoekwoorden

Je kan een negatief zoekwoord gebruiken door voor het woord een minteken te plaatsen, of door ze toe te voegen in de gedeelde bibliotheek als lijst. Dit zorgt ervoor dat jouw advertenties niet worden weergegeven als iemand op dat negatieve zoekwoord zoekt. 

 

Voorbeeld:

Je gebruikt het negatieve zoekwoord -gratis. Dan wordt jouw advertentie niet getriggerd door de zoekterm gratis printer. Maar houd hier wel goed rekening mee, je kunt nu dus ook niet meer gevonden worden op gratis Google Ads scan. 

 

Welk type zoekwoord is de juiste keuze?

Breed zoeken is een goede keuze als je minder tijd wilt besteden aan het samenstellen van uitputtende zoekwoordenlijsten. Jouw zoekwoorden zullen overeenkomen met een bredere variatie van zoektermen, en je zult mensen bereiken die niet perse op zoek zijn naar jouw specifieke merk of bedrijf. Het is vergelijkbaar met het uitgooien van een breed net om zoekopdrachten gerelateerd aan jouw zoekwoorden te bereiken. Bij dit zoekwoord is het erg belangrijk om de zoektermen nauwlettend in de gaten te houden en toe te voegen aan je negatieve zoekwoorden wanneer er zoektermen voorkomen waarop je niet gevonden wilt worden.

 

Woordgroepen zijn een goede keuze als je op zoekt bent naar iets dat flexibeler is dan exacte zoekwoorden, maar doelgerichter dan brede zoekwoorden. Het helpt om meer klanten te bereiken, terwijl jouw advertenties getoond worden aan degenen die het meest waarschijnlijk op zoek zijn naar uw product of dienst.

 

Exacte zoekwoorden zijn een goede keuze als het belangrijk is om te matchen met zeer specifieke zoekopdrachten van gebruikers. Ze staan je toe om alleen zoekopdrachten te bereiken die hetzelfde betekenen als jouw zoekwoorden. 

 

Computer

Tot slot..

Zoals je leest heeft elk zoektype zo zijn voor- en nadelen. Daarom kan je er baat bij hebben om in campagnes gebruik te maken van alle zoektypen. Je kunt bijvoorbeeld ook in je campagne voor elk zoektype een advertentiegroep te maken. Wat wel geldt is dat hoe specifieker het zoektype, hoe hoger je cost per click bod zal zijn. Doordat je op specifieke zoekwoorden target, zorgt een klik voor een goede kwaliteitsscore. Bij het targetten op brede zoekwoorden kom je erachter welke zoekwoorden je misschien wel over het hoofd hebt gezien, deze kan je dan weer toevoegen. Als je niet veel tijd hebt om de zoektermen waar je op gevonden wordt in de gaten te houden, is het beter om te kiezen voor specifieke zoektypen. Op deze manier geef je dan niet onnodig geld uit aan zoekwoorden waar je niet op gevonden wilt worden.

 

Tip: zorg dat je een lijst met standaard negatieve zoekwoorden toevoegt. Hierin kan je bijvoorbeeld de woorden video, wiki en wikipedia toevoegen, zodat je hier niet op gevonden kan worden. 

 

Handige tools voor het maken van je zoekwoordenlijst:

 

Een zetje in de goede richting nodig of je complete Google Ads uitbesteden? Neem contact met ons op en/of vraag vrijblijvend een gratis Google Ads Scan aan.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Relevante artikelen

Wil je ook een boost geven aan jouw website?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Contact boost yourtraffic
Ik ga voor Starter!