Zoekwoorden en -typen in Google Ads

Door Jeremiah de Roode Geplaatst op 17 aug. 2021 Onderwerp Google Search
Je staat op het punt om je gloednieuwe campagne de digitale wereld in te sturen. Stop! Voordat je op die 'publiceer'-knop drukt, zijn er belangrijke keuzes te maken rond zoekwoorden in Google Ads. Maar wat betekenen al die verschillende zoektypen nu precies? Voor beginners in het adverteren kan dit aanvoelen als een doolhof. In dit blog ontrafelen we dat mysterie voor je. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het opzetten van een Google Search-campagne.

Zorgvuldig gekozen zoekwoorden bepalen welke zoekopdrachten jouw Google-advertenties activeren. Zoekwoorden zijn de termen of zinnen die gebruikers invoeren in zoekmachines. Ze zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw advertenties worden getoond aan de juiste potentiële klanten. Als je ze niet zorgvuldig instelt, loop je het risico dat je advertenties verschijnen bij gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Dit zou een verspilling van geld betekenen.

Hoe maak je een lijst van zoekwoorden in Google Ads?

Stap 1: Denk als jouw klant
Stem jouw zoekwoorden af op wat jouw klanten zouden gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Dit wordt keyword targeting genoemd.

Stap 2: Overweeg jouw zakelijke doelstellingen
Wil je dat meer mensen jouw website bezoeken, of richt je je op klanten die op het punt staan een aankoop te doen?

Verschillende zoektypen in Google Ads

Google onderscheidt vier verschillende soorten zoekwoorden:

  1. Brede zoekwoorden

  2. Woordgroepen

  3. Exacte zoekwoorden

  4. Negatieve zoekwoorden (ook wel uitsluitingszoekwoorden genoemd)

Bereik een breed publiek met brede zoekwoorden (Broad Match)

Brede zoekwoorden kunnen riskant zijn omdat adverteerders vaak niet beseffen hoe breed hun bereik eigenlijk is. Deze zoekwoorden worden ingevoerd zonder speciale tekens.

Voorbeeld:
Als je adverteert op het zoekwoord 'online marketing bureau Alkmaar', kan je advertentie worden getriggerd door een breed scala aan zoektermen die volgens Google gerelateerd zijn aan je zoekwoord. Denk aan termen als 'reclamebureau Alkmaar' of 'offline marketing bureau Alkmaar'.

Beperk je bereik met woordgroepen (Phrase Match)

Door aanhalingstekens voor en na een zoekterm te plaatsen, verandert deze in een woordgroep. Je advertentie verschijnt dan alleen als de zoekopdracht overeenkomt met de woorden binnen de aanhalingstekens of nauwe varianten daarvan.

Voorbeeld:
Als je adverteert met het zoekwoord "marketing bureau alkmaar", wordt je advertentie getriggerd door zoektermen als 'digitaal marketing bureau Alkmaar en omgeving'.

Opmerking: Sinds juli 2021 zijn gemodificeerde brede zoekwoorden veranderd in woordgroepen. Als je deze al gebruikt, hoef je niets aan te passen; ze functioneren nu als woordgroepen.

Richt je op een specifieke doelgroep met exacte zoekwoorden (Exact Match)

Dit is het meest specifieke zoektype. Door haakjes rond een zoekwoord te plaatsen, wordt het een exact zoekwoord. Er mogen geen extra woorden voor of na het zoekwoord staan.

Voorbeeld:
Als je adverteert met het zoekwoord [online marketing bureau Alkmaar], wordt je advertentie alleen getriggerd door de exacte zoekterm 'online marketing bureau Alkmaar'.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je effectief jouw Google Ads-campagnes beheren en optimaliseren.

Zoekwoordopties gebruiken om foute matches te voorkomen

Negatieve of uitsluitingszoekwoorden

Een negatief zoekwoord kun je instellen door een minteken voor het woord te plaatsen, of door het toe te voegen aan de gedeelde bibliotheek als lijst. Zo voorkom je dat jouw advertenties verschijnen wanneer iemand op dat negatieve zoekwoord zoekt.

Voorbeeld:
Als je het negatieve zoekwoord -gratis gebruikt, zal jouw advertentie niet worden geactiveerd door de zoekterm 'gratis printer'. Maar let op, je advertentie verschijnt dan ook niet bij de term 'gratis Google Ads scan'.

De beste zoekwoorden voor jouw Google Ads campagne

  • Breed zoeken: Dit is een goede keuze als je weinig tijd wilt besteden aan het samenstellen van een uitgebreide zoekwoordenlijst. Echter, je moet regelmatig de zoektermen controleren en eventuele ongewenste termen toevoegen aan je lijst met negatieve zoekwoorden.

  • Woordgroepen: Deze zijn ideaal als je iets flexibeler wilt zijn dan bij exacte zoekwoorden, maar toch gericht wilt adverteren. Ze helpen je meer potentiële klanten te bereiken en zorgen ervoor dat jouw advertenties vooral worden getoond aan mensen die waarschijnlijk interesse hebben in jouw product of dienst.

  • Exacte zoekwoorden: Als je precies wilt matchen met specifieke zoekopdrachten, zijn exacte zoekwoorden een uitstekende keuze. Ze zorgen ervoor dat je alleen de zoekopdrachten bereikt die dezelfde betekenis hebben als jouw ingevoerde zoekwoorden.

Tot slot...

Elk zoektype heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is het nuttig om in jouw campagnes gebruik te maken van alle beschikbare zoektypen. Overweeg om voor elk zoektype een aparte advertentiegroep aan te maken in je campagne. Houd er echter rekening mee dat hoe specifieker het zoektype is, hoe hoger jouw kosten per klik (CPC) zullen uitvallen. Dit is omdat een klik op een specifiek zoekwoord doorgaans leidt tot een betere kwaliteitsscore.

Als je voor brede zoekwoorden kiest, kan dit je helpen ontdekken welke termen je mogelijk hebt gemist. Voeg deze dan toe aan je lijst. Heb je niet voldoende tijd om constant de zoektermen te monitoren waarop je gevonden wordt? In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor meer specifieke zoektypen. Zo voorkom je dat je onnodig budget spendeert aan zoekwoorden die niet relevant zijn voor jouw bedrijf.

Jeremiah de Roode
Performance Marketeer bij MediaTrend
Maak kennis met Jeremiah, onze enthousiaste SEA Specialist en Social Media Strateeg bij MediaTrend. Afkomstig uit Beverwijk, brengt hij frisse energie en dynamiek naar zijn werk. In zijn vrije tijd is hij vaak op de golfbaan te vinden, waar hij zijn passie voor de sport combineert met een scherpe focus die ook terug te zien is in zijn professionele leven. Zijn drive om het beste uit zijn accounts te halen is indrukwekkend. Eerder deed hij waardevol onderzoek naar de marketingstrategieën van McDelivery, waardoor hij een analytische blik heeft ontwikkeld.
Google Ads
De webshop bestellingen zijn met ruim 93% toegenomen
Novaline Verzwaringsdekens
Google Ads
Een stijging van maar liefst 380% op onze online aanvragen
Regel je subsidie
Zoekmachine Optimalisatie
De totale zichtbaarheid is met ruim 200% gestegen
Tintstore

Ik help jouw bedrijf naar de top!

Igor, Online marketing consultant
Doe binnen 2 minuten onze gratis online groei analyse en kijk hoe we samen jouw doel kunnen bereiken!