Zoveel mogelijk verkeer naar je website, zonder te adverteren. Hoe ideaal klinkt dat?! En dat kan je zeker. Om dat voor elkaar te krijgen is het cruciaal dat de teksten op je website SEO proof zijn geschreven. Een belangrijk onderdeel van online marketing. En nee, dat betekent niet dat je het zoekwoord zo vaak mogelijk moet gebruiken in je tekst. Maar wat betekent dat dan wel?
Stuur mij de SEO Infographic
Â
Het doel van Google is om de meest relevante websites te tonen voor de woorden waar je naar zoekt. Het algoritme van Google is vaak goed genoeg dat jij niet eens verder hoeft te kijken dan de eerste website die wordt getoont. Maar hoe kom je nou zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google, zonder ervoor te betalen? Daarvoor is het belangrijk dat je teksten voor je website SEO proof geschreven zijn zijn. SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands ook wel zoekmachine optimalisatie.
Â
Er zijn veel verschillende punten waarmee je rekening moet houden bij het SEO schrijven van je content. De eerste stap is het kiezen van een juist zoekwoord. Maar daarnaast telt ook de lengte van je tekst, meta description, linkbuilding en afbeeldingen mee. Als het gaat over de inhoud van de tekst is het belangrijk dat deze aansluit bij de behoefte van de lezer.
Â
Bepaal waar jij op wilt worden gevonden. Onderzoek via answerthepublic waar mensen veel op zoeken en via de zoekwoordplanner van Google Ads achterhaal je waar het meeste zoekvolume op zit, ook kun je andere tools raadplegen als SemRush en Google Search Console. Schrijf je een tekst over hoe je de lekkerste appeltaart kan bakken, dan is jouw zoekwoord: appeltaart. Laat het zoekwoord in ieder geval terugkomen in de titel. Zorg daarnaast dat het zoekwoord terugkomt in je tekst, maar gebruik het niet te pas en te onpas. Houd ongeveer aan dat per 100 woorden je zoekwoord 5 keer terug mag komen. Let er op dat woorden als recept, appels, bakken, oven, keuken en taarten ook belangrijke relevante zoekwoorden zijn als je over appeltaart schrijft. Deze relevante zoekwoorden ondersteunen je belangrijkste keyword. Gebruik enkelvoud, meervoud en synoniemen om de relevantie van je blog te vergroten.
Â
Bij het schrijven van je blog kan je een meta description toevoegen. Dit omschrijft kort de inhoud van je pagina. Vaak is de meta description zichtbaar bij de zoekresultaten van een zoekmachine. Zo’n beschrijving is een kort stukje tekst van maximaal 156 tekens. Het is belangrijk dat in je meta description je zoekwoord staat en dat hij de lezer triggert om verder te lezen. Dit helpt ook bij je SEO teksten, zo begrijpt Google nog beter waar jouw tekst over gaat en zorgt uiteindelijk voor een hogere ranking.
Â
Je tekst moet lang genoeg zijn. Hiervoor geldt de regel dat de tekst voor een reguliere post, denk aan een blogpost, minimaal 300 woorden moet zijn. Schrijf je over een product? Houd dan rekening met een minimum van 200 woorden. Dit helpt de zoekmachine om jouw tekst beter te begrijpen en daarnaast worden langere artikelen hoger gerankt. Maar let op, ga niet schrijven om een zo’n lang mogelijk artikel te krijgen, want lange saaie artikelen pikt Google er ook tussenuit en zorgt weer voor een lagere ranking. Kortom, zorg voor een kwalitatieve tekst en maak het niet te kort. Houd je doel goed voor ogen. Voor wie schrijf je de tekst en wat wil deze persoon weten? Als de inhoud goed is, lezen mensen je blog, dus zijn bezoekers langer op je pagina en ziet Google dit als relevant. Belangrijk is autoriteit en betrouwbaarheid. Google noemt dit E-A-T.
Google E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Google geeft in de guidelines aan wat zij belangrijk vindt om terug te zien op een webpagina en website. Binnen deze guidelines wordt er steeds vaker gesproken E-A-T. Gezien de wijzigingen die er plaatsvinden in Google Analytics UA die nu vervangen wordt door Google Analytics 4 (GA4) en de wetswijzigingen omtrent het tracken van bezoekers, is het een logisch gevolg om er nu alvast voor te gaan zorgen dat de inhoud van de webpaginas nog beter gaat aansluiten bij de zoekopdracht. Met het verdwijnen/veranderen van de cookies gaan de bezoekers vallen in interesse vakjes die vervolgens met advertenties gekoppeld kunnen worden aan de website van de adverteerder. Omdat de mogelijkheid om je bezoeker te tracken en bijvoorbeeld retargetten minimaal is, is het van belang om deze zo snel mogelijk te laten converteren en hiervoor is E-A-T belangrijk.
Wanneer je een afbeelding gebruikt, kan Google (helaas nog) niet zien wat er nu op die afbeelding staat. Daar heeft Google nog een beetje hulp voor nodig, ook fijn om je blog nog meer SEO-proof te maken. Bij het uploaden van een afbeelding kan je een Alternatieve tekst (Alt. Tekst) toevoegen. Hierin laat je in ieder geval je zoekwoord terugkomen. Zorg daarnaast dat je de afbeelding een passende titel, bijschrift en beschrijving geeft.
Â
Linkbuilding, daar houdt Google van. Maar wat betekent dat eigenlijk? Linkbuilding is het verkrijgen van relatieve links op andere sites, die door verwijzen naar jouw site. Het doel is dus meer bezoeken te krijgen naar je eigen website. Het is wel belangrijk dat deze links worden geplaatst op relevante sites. We nemen nog even het voorbeeld van de appeltaart. Stel de winkel uit de buurt die bakspullen verkoopt plaatst bij de springvormen een tip met de link naar jouw artikel, dan is er sprake van een relevante link. Het is bijvoorbeeld niet relevant wanneer een schoenenwinkel door linkt naar jouw blog. Linkbuilding is dus niet snel gedaan, vaak is het een kwestie van contacten opbouwen en gunnen. Ook linkjes op je eigen website die verwijzen naar pagina’s op je eigen site is goed voor de SEO. Verwijs bijvoorbeeld naar andere blogposts of naar een contactformulier, zolang het maar relevant is.
Â
Je weet nu naar welke aspecten Google kijkt om jouw tekst te ranken. Dus tijd om een goede SEO tekst te schrijven! Volg deze 4 stappen:
Je moet er alleen wel wat voor doen en geduld hebben, want zo snel als het met SEA kan, gaat het bij SEO niet. Maar met deze tips kom je al een heel eind. Bekijk ook eens onze blog die gaat over wat voor effecten SEA en SEO op elkaar hebben. Wij denken graag met je mee hoe jij jouw pagina’s zo hoog mogelijk in de zoekresultaten kan krijgen, neem hiervoor contact met ons op.