fbpx

Oneerlijke van-voor prijzen verleden tijd

van-voor prijzen

Mensen zijn gevoelig voor kortingen, ze zullen bij een aanbieding sneller overgaan tot koop. Winkels weten daar goed op in te spelen door van-voor prijzen te tonen. Maar consumenten werden nog wel eens misleid. Voornamelijk online kunnen bedrijven voortduren hun prijzen aanpassen. Zo kunnen zij hun ‘van’ prijs hoger maken dan dat het daadwerkelijk was, vaak zonder dat de consument dat door heeft. 

 

Om consumenten te beschermen tegen deze nepaanbiedingen is daar een wet voor. Vanaf dit jaar komen hier nieuwe Europese regels voor die de consument nog beter beschermen tegen deze nepaanbiedingen.

 

Van-voor prijzen

Winkels weten dus nog wel eens te stunten met deze prijzen waardoor de consument wordt misleid. De nieuwe Europese regels gaan hier verandering in brengen. Nu is het nog zo dat er met de genoemde ‘van’ prijs in de afgelopen drie maanden gerekend moet zijn. Bijvoorbeeld, een t-shirt is momenteel te koop voor € 24 maar in de afgelopen drie maanden is de prijs ook € 32 geweest. De webshop mag tijdens een kortingsactie als ‘van’ prijs de € 32 hanteren. De aanbieding is nu van € 32 voor € 22 Het lijkt nu alsof je 10 euro korting hebt, terwijl het in vergelijking met een paar dagen geleden maar 2 euro korting is.

 

Nieuwe regels

De nieuwe Europese regels die wordt gehanteerd voor prijsaanbiedingen is dat de ‘van’ prijs waartegen de ‘voor’ prijs wordt afgezet, de laagste prijs is die de verkoper de 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd. Terugkomend op het eerder genoemd voorbeeld, komt de aanbieding er nu als volgt uit te zien: van € 24 voor € 22.

 

van-voor prijzen
van-voor prijzen

De komst van deze nieuwe Europese regels wordt het voor consumenten veel duidelijker wat de waarde is van het prijsvoordeel. Deze nieuwe regels worden omgezet in de Prijzenwet en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat hier toezicht op houden. 

 

Eerlijke kortingen met van-voor prijzen

Vanaf 28 mei treedt er dus een nieuwe wet in werking. Ben jij van plan om een kortingsactie op te zetten, dan moet je de laagste verkoopprijs van de afgelopen 30 dagen hanteren als ‘van’ prijs. Op 28 mei treden er ook nieuwe regels in werking over het plaatsen van reviews, wat dat inhoudt lees je hier.

Relevante artikelen

Gratis Quickscan

Wil je ook een boost geven aan jouw website?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Contact boost yourtraffic

Ontvang de gratis inhaakkalender

Ik ga voor Starter!